Pagina's

vrijdag 4 januari 2013

Een tekening met kroontjespen en Oostindische inkt. Drawing with Indian Ink.

Om te beginnen wil ik iedereen een heel gelukkig en creatief 2013 toewensen. 
Een nieuw jaar, een nieuwe tekenopdracht. Een tekening met Oostindische inkt en een ouderwetse kroontjespen. Het idee is een heuvellandschap te maken met verschillende patronen in de heuvels. Ik heb het idee van Pinterest gehaald. Dit is het eindresultaat.
For starters I would like to wish everyone a Happy New Year with lots of creativity. 
A new year, a new drawing, and this time we will be working with black Indian ink and an oldfashioned dip pen. The idea is to make something like a landscape with hills and filling them with patterns. I got the idea off Pinterest, and this is the endresult.
Ik start met de kinderen wat afbeeldingen van heuvellandschappen te laten zien en ze te wijzen op de lijnen hierin. Dan wordt begonnen met potlood op een A4 vel de lijnen van de heuvels te maken. Laat de lijnen niet helemaal tot bovenaan lopen zodat er een stukje 'lucht' overblijft. Vervolgens de lijnen met inkt overtrekken. Het is niet erg al ze een beetje naast de lijnen gaan, als alles droog is kan met een gum alle potloodlijnen weg gegumd worden.
I start by showing the children some pictures of landscapes with hills and point to the lines in such a landscape. Then we start off with drawing the lines of the hills in pencil. Next trace the lines with the ink. It's ok when they move away from the lines, when the ink is dry they can erase the pencil lines.
Hierna kunnen de verschillende heuvels ingevuld worden met een patroontje. Op het eindresultaat is te zien waar je allemaal aan kunt denken. Op Internet zijn heel veel afbeeldingen te vinden van patronen die als voorbeeld kunnen dienen.
After they've done this the hills can be filled with all sorts of patterns. In the picture of the endresult you can see examples of patterns. You can find loads of patterns on the internet which can serve as an example.

Het is de bedoeling dat bepaalde heuvels een kleurtje krijgen, dat kan met stiften of met potlood. In de foto hieronder heb ik voor groen gekozen, maar op het eindresultaat is te zien dat een andere kleur ook leuk staat.
A few of the hills can be coloured in, either with markers of coloured pencils. Now in this picture I chose green, but any colour will do, it is a fantasy drawing.
Wanneer de tekening klaar is geeft het een leuk effect om als een kader de kleur te gebruiken die gekozen is voor de ingekleurde heuvels.
When the drawing is finished it gives a nice effect to use a frame in the colour that was used in the drawing for the hills.
Uiteraard is van deze tekenles weer een powerpoint beschikbaar. Mail me even en ik zend 'm met plezier toe.
Of course I have a Powerpoint made of this drawing class. Do not hesitate to mail me and I will gladly send it to you.

2 opmerkingen:

  1. He zus wat een leuke les!! Resultaat is echt super moet ik zeggen... Waar Pinterest allemaal al niet goed voor is :) Echt een leuke site vind ikzelf. Tot morgen,

    XX Niek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Your patterns are just put together perfectly, a lovely landscape!!!

    BeantwoordenVerwijderen