Pagina's

woensdag 5 maart 2014

Voorjaar; tulpen voor bijvoorbeeld op een muts

Hieronder een korte uitleg voor het maken van tulpen. Ik heb ze gebruikt op mutsen voor de carnavalsoptocht, maar je zou er allerlei andere dingen mee kunnen doen. In plaats van te werken met karton en crêpepapier zou je ook met vilt voor de blaadjes en stof voor de tulpen kunnen werken. De blaadjes moet je dan wel verstevigen met een ijzerdraadje.
En zo zag het eruit in de optocht.
Materialen:
crêpepapier in verschillende kleuren, geknipt in stukjes van 14 x 8 cm.
sateprikkers
groene verf of groene ecoline
groen karton
fiberfill of wattenbolletjes

Het crepepapier eerst tot een tunneltje maken door het aan de korte kant dicht te lijmen. Aan de onderkant een paar druppeltjes lijm aanbrengen en dichtmaken door het crêpepapier samen te knijpen. Vervolgens fiberfill erin (niet te veel, het scheurt makkelijk), aan de bovenkant een plooitje maken en dicht lijmen of nieten. I.v.m. de snelheid werkt nieten erg goed, maar lijmen gaat ook en is wel mooier.
De satéprikkers groen verven; ik heb het voor de hele groep met ecoline gedaan. Simpelweg ecoline in een bakje en daar de prikkers inleggen. Ze hebben wel een paar uur nodig om de kleur op te nemen. Bamboe absorbeert niet zo makkelijk, maar het werkt natuurlijk veel sneller dan stokje voor stokje te verven. Vervolgens uit de ecoline halen en laten uitlekken op een oude krant.
Vervolgens per tulp 2 tulpenblaadjes uittekenen op groen karton. Ik heb het gewoon uit de hand gedaan, de bladvorm is heel simpel. Uitknippen en tegenover elkaar rondom de satéprikker plakken. De blaadjes zijn gemakkelijk in vorm te brengen door na het vastlijmen met de vingers rond te buigen.
De prikker voorzichtig net naast het samengeknepen gelijmde stukje van de tulp inprikken en diep in de tulp schuiven. Tenslotte met een lijmpistool een drupje lijm zetten om ervoor te zorgen dat tulp niet van het stokje kan schuiven.
En tenslotte het eindresultaat!
Mocht je de les in de klas willen geven en je hebt een digibord kun je via de mail bij mij even de powerpoint opvragen om de les te geven. Super handig en ik vind het geen enkele moeite.
Groetjes Frea


1 opmerking: