Pagina's

dinsdag 12 januari 2016

Zeepbellen met gesso en pastelkrijt.

Naar een idee van Pinterest heb ik deze tekenopdracht uitgewerkt. Onderstaand de stappen om tot dit resultaat te komen. De zeepbel middenonder was de eerste die ik inkleurde en wel met Wasco krijt. Meteen was duidelijk dat daar niet het gewenste resultaat mee bereikt wordt. het is zaak om met pastelkrijt te werken omdat dat beter dekt op het zwarte papier.


Op een zwart vel met gesso en allerlei doppen van spuitbussen, deodorant enz. cirkels in verschillende maten gestempeld.
Blijf stempelen en laat de cirkels hier en daar overlappen en half over de rand van de pagina lopen.
Als je vindt dat je voldoende cirkels hebt, de gesso goed laten drogen.
Dan ga je met verschillende (felle) kleuren pastelkrijt binnen de cirkels kleurlijnen aanbrengen. Zorg dat je de lijn van de cirkels goed volgt. Waar de cirkels overlappen moet je kiezen welke cirkellijn je gaat volgen. Je hoeft de kleur niet helemaal rondom aan te brengen maar kunt stukken openlaten. Ook in het midden steeds een deel vrij laten. Hier en daar met witte pastel een glimmer aanbrengen zoals in de rechtse cirkel.
Niet alle cirkels hoeven kleur te hebben. Je kunt ook cirkels alleen een witte highlight (glimmer) geven. Let op dat je bij het kleuren niet met je hand over het pastelkrijt veegt, anders veeg je het weer uit.
Als je vindt dat je voldoende kleur hebt aangebracht de tekening fixeren, anders veeg je het pastelkrijt weer weg.
Om de illusie te wekken van zeepbellen die uiteen spatten met een wit potlood hier en daar een soort van 'vuurwerk' spetters aanbrengen.
Een leuke tekenopdracht die geschikt is voor kinderen vanaf groep 6. Dit omdat de vorm van de cirkels goed gevolgd moet worden om het gewenste effect te bereiken.

Mocht je deze tekenopdracht als les willen geven dan kun je me mailen op creafrea@ziggo.nl. Ik zal je dan een Powerpoint sturen die je op een digibord kunt gebruiken om de les stap voor stap aan te bieden.

1 opmerking:

  1. Leuk idee Frea! Nog niet geschikt voor mijn KK zitten in groep 4 en 1, maar ga het idee onthouden!


    gr.LOuise

    BeantwoordenVerwijderen