Pagina's

zaterdag 3 november 2012

Een tekening naar het idee van Romero Britto

Romero Britto is een kunstenaar die hele vrolijke kunst maakt. Hij maakt zowel schilderijen als beeldhouwwerken. Met de kinderen heb ik een tekening gemaakt naar voorbeeld van Romero Britto. Het idee heb ik van het blog Tekenen en Zo gehaald en vervolgens heb ik er zelf een powerpoint bij gemaakt. Wanneer je deze wilt hebben om in de klas te gebruiken kun je me even mailen. Dit was het eindresultaat van de voorbeeldtekening die ik heb gemaakt.
Hier een paar voorbeelden van werken van Romero Britto.
Hij neemt simpele tekeningen, soms van gewone gebruiksvoorwerpen die hij in vlakken verdeeld met dikke zwarte lijnen. In die vlakken maakt hij patronen met felle kleuren. Het spreekt kinderen enorm aan en omdat de basistekening simpel moet zijn kunnen ze het ook.
 
Ik heb in de powerpoint stap voor stap uitgelegd wat ze moeten doen waardoor het een les is die makkelijk te geven is.
Eerst tekenen ze het centrale voorwerk. De achtergrond vullen ze op door een vlakverdeling met rechte lijnen te maken.
Tenslotte gaan ze inkleuren. Eerst het voorwerp (bij mij zijn het er meer) en vervolgens de vlakken. Bij een groter voorwerp kunnen de vlakken van het voorwerp ook met patronen versieren. Bij de achtergrond is dat dus ook de bedoeling. Ik heb gebruik gemaakt van zowel vilstiften als potlood om in te kleuren. De zwarte lijnen heb ik als laatste gedaan om te voorkomen dat de stiften zouden gaan doorlopen.
Hopelijk vinden jullie het wat. Veel plezier er weer mee.
Groetjes Frea

6 opmerkingen:

 1. Hey zusje, wat een leuke les is dit! Geloof idd meteen dat kinderen dit aan spreekt. Had nog nooit van hem gehoord.... Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de resultaten van de kinderen, komen daar nog een paar foto's van bij?
  XX je zusje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Frea,
  Wat een leuk idee weer. IK heb ook al op heb blog van tekenen en zo gekeken, daar zijn hele leuke opdrachten te vinden. Ik heb ook nog een opdracht voor je klaar liggen maar nog geen tijd gehad om de foto's naar je op te sturen. Ze komen er aan hoor als ik wat meer tijd heb. Maar nu eerst even lekker zelf bloggen op mijn vrije zondag.
  Groetjes Mirande

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een geweldige opdracht voor de kinderen. wat zou jij een kleurrijke tekeningen krijgen vanuit je klas. super!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Frea, ik heb vol bewondering zitten kijken wat je allemaal met je klasje maakt. Er zitten echt heel leuk dingen tussen. Ik ben volger geworden voor mijn dochter. Die moet nog iets meer als een jaar studeren aan de PABO. Volgend jaar moet ze voor een half jaar voor de klas staan, altijd leuk om ideeën op te doen toch?

  groetjes, Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke ideetjes voor te knutselen met de kids....ik vind die tekeningen geweldig ....alleen een vraagje zijn die ingekleurd? het lijkt net of het allemaal papiertjes zijn die tegen elkaar geplakt zijn.....
  groetjes Rosina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Frea,

  Ik wil a.s. vrijdagmiddag groep 7 ook een Romero Britto tekenopdracht geven. Mag ik jouw Powerpoint gebruiken voor de instructie?

  Groeten,
  Jolande Geersing

  BeantwoordenVerwijderen